2014. december 16., kedd

Teve tuvudsz?

A teve osztatlan sikert aratott, már nagyon hiányoltuk. Nem is hiszem, hogy van ennél értelmesebb képű állat, kifejezetten rokonszenves, bölcs a tekintete. Fölülni rá nem került volna semmibe, csak a leszállásért kérnek pénzt. De mivel magas, imbolyog és különben is, nem akadt senki, aki kipróbálja.

A sivatagon átutazni különleges élmény. A mi képzeletünkben a sivatagot a kis herceg végtelen homokdűnéi jelentik. Ami itt van, egyáltalán nem hasonlítható ahhoz, hiszen kősivatag. Lenyűgöző a táj a maga kietlenségével, nem tűnik félelmetesnek, mégis erőt sugároz és próbatételt jelenthet. Jó lett volna csak egy kicsit kiszállni a buszból és a magunk védtelenségével belekóstolni ebbe a sivatagba. Valószínűleg ez már nem adatik meg.

Aztán, a tengerszint alá ereszkedve, eljutottunk a Holt-tengerhez. A híres, neves Holt-tenger egy meglepően kiépítetlen strandjához, de azért volt ott minden, ami szükséges. Lehetett iszapba csomagolni magunkat, és lehetett ráfeküdni a fönntartós vízre, szabadott egy kicsit játszani. Jó szolgálatot tett az előrelátásból elvitt kínai vászoncipő, mert igencsak köves volt a part és a tengerfenék is.

Aztán ha már Holt-tenger, nem maradhatott el a látogatás a sót felhasználó híres kozmetikai gyárban, promofilm magyarul, mintaüzem, mintabolt, ki is ne vásárolna végül legalább egy csodakencét a holt-tengeri sóból?

A napnak egyetlen zarándok perce volt: láttuk a Kísértés hegyét, Jézus pusztai megkísértésének helyszínét. De a látvány és a gondolat is beleolvadt a világi hívságokba, mert a teve is pont ott állt előtte, és ott volt a bolt is, ahol finom datolyát lehetett kapni.
Egy zarándokúton is kellenek olykor az ilyen napok :)


3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szerintem inkább csak kicsit unja.
      Ő mindennap lát turistát, mi meg alig látunk tevét :)

      Törlés
  2. Nekem is nagyon tetszett a sivatag, és amikor hazaérkezés után itthon mondtam ezt az ismerősöknek, akkor néhányan nagyon csodálkoztak. Pedig tényleg csodálatos a sivatag. Örülök, hogy Rád is ilyen hatással volt.

    VálaszTörlés