2014. december 11., csütörtök

Tegyétek, amit mond!

Kána kicsiny falu volt Názáret közelében, alig 7 km-re onnan. Meglepett ez a közelség, pedig így valóságos a történet is. Jézust édesanyjával, Máriával és a tanítványokkal együtt menyegzőre hívták meg a szomszéd faluba, Kánába. Többnapos ünnep volt az ilyesmi akkoriban. Mária, a gondos édesanya vette észre, hogy elfogyott a vendéglátók bora. Szólt is a fiának: Nincs boruk! Jézus meglepően keményen válaszol: Mit akarsz tőlem, asszony? Még nem jött el az én órám. De Mária szól a szolgáknak: Tegyetek meg mindent, amit csak mond!

Innentől pedig hallgassuk már János evangelista beszámolóját: 6Volt ott hat kőkorsó, a zsidóknál szokásos tisztálkodás céljára, mindegyik két-három mérős. 7Jézus szólt nekik: „Töltsétek meg a korsókat vízzel!” Meg is töltötték azokat színültig. 8Ekkor azt mondta nekik: „Most merítsetek belőle, és vigyétek oda a násznagynak.” Odavitték. 9Amikor a násznagy megízlelte a borrá vált vizet, nem tudta honnan való – a szolgák azonban, akik a vizet merítették, tudták –, hívatta a násznagy a vőlegényt, 10s szemére vetette: „Először mindenki a jó bort adja, s csak amikor már megittasodtak, akkor az alábbvalót. Te meg mostanáig tartogattad a jó bort.” 11Ezzel kezdte meg Jézus csodajeleit a galileai Kánában. Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne.(Jn 2,6-11)

Azért tetszett Kána, mert kicsi maradt. Názáret attól lett naggyá, hogy ő Názáret, Kána pedig megmaradt olyannak, amilyen lehetett akkor is. Két, emberméretű temploma van: egy római katolikus és egy görög ortodox. Van néhány kegytárgyboltja, házai, utcái. Mivel mohamedán vidék, a szőlőket kiirtották (furcsa is volt egész utunk során, hogy alig láttunk szőlőültetvényt), még azt a bort is máshonnan hozatják, amit kánai borként árulnak. (Rossz nyelvek szerint még ma is a maradék bort árulják Kánában :)

Van egy szép szokás itt: az ide zarándokoló házaspárok a kánai menyegző helyszínén épült kis templomban megújítják házassági fogadalmukat, és erről az ottani ferences gvárdián aláírásával ellátott díszes emléklapot kapnak. Így tettek a csoportunkbeli házaspárok is, kik néhány éves, de voltak, akik 37 éves esküjüket újították meg. Szép pillanat volt.

Kána kedves város.


2 megjegyzés:

  1. És akkor ottan tényleg az oltár előtt volt valami kis szertartás? Vagy csak kaptak egy emléklapot a második, kánai esküjükről? De szép, akárhogy is van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, egy szép szertartás keretében erősítették meg az esküjüket, be is tettem egy képet a végéről, a szentelt vízzel való megáldásról az albumba. Mi, többiek, meg voltunk a násznép :)

      Törlés