2014. december 8., hétfő

Íme, az Úr szolgálóleánya

Ha Názáretet jellemeznem kéne, azt mondanám róla: a harangok városa.
Harangszó fogadott úgy, ahogy rendes zarándokokat illik, amikor leszálltunk a buszról, és mentünk a Bazilika felé, aztán nem sokkal később a misére hívó harangszót hallottuk, és végül az esti harangszó zúgásában hagytuk el a templomot. Bennem zeng most is, ahogy visszagondolok.

Názáret kicsi falu volt Jézus korában, "Jöhet-e valami jó Názáretből? - kérdezik egyhelyütt az evangéliumban. Az evangelisták révén vált ismertté, nőtt meg egyre inkább a jelentősége, hiszen Jézus gyermekkora és rejtett felnőtt élete is ide kötődik. Ma nyolcvanezres mohamedán és keresztény arabok lakta város.

Ahogy haladtunk befelé, a buszról láttuk Mária kútját, amit Csontváry is megfestett. Megtalálni még valamit abból a képből, de a kút ma már nem ad vizet, és nagyon körbe is van építve.

Názáret volt a helye az angyali üdvözletnek, amikor Gábriel angyal hírül adta Máriának, hogy Isten Fiának édesanyja lesz. "Verbum caro factum est" - Az Ige testté lett. Itt lett emberré a közénk jövő Isten. Itt történt - hallottuk annyiszor utazásunk során. Názáret valóban az itt történt városa.

Az Angyali üdvözlet templomát nemcsak a hagyomány, de a régészeti kutatások szerint is Mária háza fölé építették. Amikor 1954-ben a régi templomot lebontották, a régészek négy templom maradványait találták meg. Az elsőt (a 2. században) egy régi település lakóháza fölé építették, ami azt bizonyítja, hogy valóban itt állhatott Mária szüleinek a háza, az egyik sziklabarlang fölé építve. Még századunkban is voltak olyan lakások, amelyek kicsi, lapos tetejű házakból és mögötte a sziklába vágott barlangból álltak. Ilyen lehetett az a ház is, amelyben Mária élt, és a hagyomány ezt a sziklabarlangot tartja az örömhírvétel helyének.

Názáret a kereszténység emblematikus városa, egyik leglátogatottabb zarándokhelye lett, nem csoda, hogy amikor - a keresztes háborúk kimenetének forgandósága szerint - mohamedán kézre jutott, mindig földig rombolták az éppen felépített templomot.

Amióta Péter apostol elhagyta a Szentföldet, ami még igencsak Jézus korában történt, nem járt ott pápa, egészen 1964-ig, Boldog VI. Pál pápa látogatásáig. Ő kezdeményezte a mai templom felépítését, ami aztán öt éven belül felszentelésre is kerülhetett. Modern formájú, szimbólumokban gazdag. Magában a templomban és körben, a fedett udvarban is Mária-ábrázolásokat látunk, hogy minden országból legyen ott egy, a Szűzanya tiszteletét kifejező mű. Megtaláltuk a magyarokét is.

Hogy ne nyúljon olyan hosszúra a bejegyzés, most inkább a képek mellé írok majd magyarázatot.

Názáretbe szeretnék visszamenni még egyszer. Idő kellene ott, csönd, imádság, hogy megtaláljam benne azt a kicsi falut, ahol Mária igent mondott Isten tervére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése