2014. december 19., péntek

Készítsétek az Úr útját!

Visszatérünk az adventi időbe, mégpedig annak egy fontos személyével, Keresztelő Szent Jánossal. Születésének helyén, Ein Karemben jártunk. A templom és a falu megfelel az ő egyéniségének, egyszerű, egyenes. Keresztelő Szent Jánossal nem igazán találom a kapcsolatot, talán éppen amiatt, mert ő a templomunk védőszentje. Jó volt, hogy láttam most a saját világát. A mienkben valahogy nem talál otthonra.

A templom kertjében Zakariás hálaéneke magyarul is megtalálható, a millenniumra került fölállításra.

Ittjártunkkor esett legjobban az eső, nem is esett - ömlött, szakadt, zuhogott. Különösen azokra az elszántakra, akik a születési emléktemplom után, nekiindultak még a kicsit messzebb, a hegyoldalban fekvő Mária és Erzsébet találkozásának emléket állító templomot is fölkeresni. Az óvatosabbak inkább visszaszálltak a buszba. Én a jobbik részt választottam.

Más. Mivel rövid a bejegyzés, itt térek ki egy szóban, írásban sokaktól föltett kérdésre, vagy inkább kérdéscsoportra, amelynek a lényege: Nem volt-e veszélyes Izraelben járni? Volt-e olyan, hogy féltünk, ért-e bennünket bármilyen atrocitás?
Mindre azt válaszolhatom, hogy nem. Ezeken a bevett útvonalakon biztonsággal lehet közlekedni, kölcsönösen nem érdekük, hogy a turistákat/zarándokokat bármi baj érje. (Jó, hát, sosem lehet kizárni egy fanatikus merénylőt.) Láttunk fegyveres katonákat, ellenőrző pontokat, de ez ebben az országban így van. Jártunk palesztin fennhatóság alatt lévő területen is, de félni ott sem kellett. Sehol nem kerültünk olyan helyzetbe, ami bizonytalanságot jelentett volna.

Persze, mindehhez nekünk volt egy külön, saját, élő menlevelünk: a búna. A búna szent embert jelent, bármelyik vallásban is legyen. A ferences atyákat ilyennek tekintik, nemhiába az az ott töltött nyolcszáz év! Tisztelettel néznek rájuk mindenütt, valahogy úgy, ahogy a török hódoltság idején Magyarországon is csak őket engedték működni. Ha egy csoportot a búna vezeti az ismert habitusban, az már garanciát jelent, azokat könnyebben átengedik mindenhol.

Egyébként, ha a mostani általános helyzet érdekel valakit, érdemes elolvasni ezt a nemrég készült riportot a Szentföldi Ferences Custodia vezetőjével. Elgondolkodtató.

1 megjegyzés:

  1. A „Te pedig, gyermek... vonatkozik Ker. Szt Jánosra, ő az, aki az Úr előtt jár egyengetni az ő útját.
    (Ő az, aki a pusztában él, sáskával, vadmézzel táplálkozik.)

    VálaszTörlés